Marifoon certificaat

Behaal je Marifoon certificaat makkelijk en snel

Bereid je optimaal voor op het marifoon certificaat examen VHF of GMDSS-SRC met onze gecombineerde training.

Wil je jouw marifoonbrevet halen? Een marifoon examen afleggen? Met meer dan 10 jaar ervaring weten we bij CruiseTops van aanpakken. We voorzien opleidingen op maat om je gewenste vaarbewijs te behalen.

  • Leren en oefenen met echte toestellen
  • Cursussen en toestellen erkend door het BIPT
  • Opleidingen in kleine groepen (max.12p)
  • Up-To-Date cursusmateriaal
BOEK JE OPLEIDING HIER
+ 5000 cursisten gingen je voor
Marifoon certificaat
Marifoon certificaat halen?

Waarom heb je een Marifoon certificaat nodig?

De marifoon is bedoeld voor gebruik in de maritieme communicatie en in het nautische berichtenverkeer over korte afstand. De marifoon is een belangrijk communicatiemiddel aan boord.

Steeds meer sluis- en brugwachters verwachten dat op de marifoon wordt uitgeluisterd. Ook bij het zoeken naar ligplaatsen in een (jacht)haven is de marifoon een handig hulpmiddel. De belangrijkste functie blijft echter de communicatie in het nood-, spoed- en veiligheidsverkeer.

Het VHF-certificaat is een bedieningscertificaat dat aan de houder het recht geeft om bepaalde radio apparatuur te bedienen.

Hoe haal ik mijn Marifoon Certificaat?

Als je een marifoon aan boord gebruikt, moet je het Beperkt Certificaat van Radiotelefonist bezitten. Dit bekom je via een examen bij het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT).

Maritieme communicatie op zee wordt gevoerd via digitale marifonie. Als je in nood bent op zee hoop je dat ze je snel komen redden. Het hulpmiddel is je VHF-DSC-marifoon, of bij uitbreiding een EPIRB.
Wie een VHF-DSC, EPIRB of SART wil gebruiken moet in het bezit zijn van het Short Range Certificate.

Marifoon certificaat

Meer dan 300+ gingen je voor met het behalen van een Marifoon certificaat

We zijn er, samen met onze enthousiaste instructeurs en partners, terecht fier op dat onze inzet en inspanning worden beloond met lovende recensies.

Rating icoon
Wát een ervaring ! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Eerst en vooral, wil ik graag Nicole en Robert bedanken voor de top-begeleiding vóór, tijdens maar ook na de cursus. De steeds vriendelijke communicatie en enthousiasme hebben er zeker toe bijgedragen aan mijn mooie behaalde resultaten, zowel voor het BV als voor het AV. Ik ben echt super-blij met de mooie resultaten en kijk halsreikend uit naar mijn behaalde vaarbewijsjes. Ook van harte bedankt voor de superbegeleiding met alle aanvragen. En dan ‘onze’ Jo, de sympathieke topinstrucuteur voor de praktische proeven : 1000x dank, het was een keileuke, boeiende en onvergetelijke dag op het water met toffe mede-cursisten. Doe zo verder beste Toppers van CruiseTops ! En hopelijk tot snel…x
Meer lezen

Tonny V

Cursist

Rating icoon
"Ik zou graag de mensen van Cruisetops willen bedanken voor hun fantastische service!! Ik heb de cursus samen gevolgd met een vriend van mij op 3 zaterdagen en dit was heel aangenaam. De uitleg van Robert is goed en duidelijk. Ook de praktijkdag met Jo was heel leuk en leerrijk. Zelfs na de cursus staan ze klaar om uitleg te geven indien je dit nodig hebt via whatsapp of mail. Ik had vandaag men 2 examens en voor allebei geslaagd. Bedankt Robert, Nicole en Jo. Ik zal jullie zeker aanbevelen bij vrienden en kennissen."
Meer lezen

Nick Anthonissen

Cursist

Rating icoon
Gisteren een heerlijke dag gehad bij Cruisetops - maritiem centrum.Alle ins en outs van Marifonie geleerd voor het src-examen.‘s Ochtends gestart met de theorie. Dit was allesbehalve saai, want de lessen van Robert zijn doorspekt met humoristische anekdotes en aangrijpende verhalen.‘s Middags het praktijkgedeelte.Dit zit zo goed in elkaar dat ik totaal geen angst meer heb om met mijn marifoon aan de slag te gaan.We waren met een groep van 7, zodat iedereen ruim voldoende individuele aandacht kreeg.Ik wil de opleidingen van Cruisetops van harte bij iedereen aanbevelen, ook aan Nederlandse belangstellenden met nautische ambities.Nicole en Robert, hartelijk dank 🙏
Meer lezen
Rating icoon
"Wij hebben enorm veel bijgeleerd tijdens de praktijktestdag. Alles werd duidelijk uitgelegd en er was veel tijd voor oefeningen, tips en tricks! Ook voor en na de cursus staat Nicole steeds klaar met een antwoord op maat. Een echte aanrader voor wie van een vriendelijke en professionele service houdt!"
Meer lezen

Peter Van Eyndhoven

Cursist

Rating icoon
"Super leuke dag gehad tijdens het praktijk motorboot voor mijn algemeen stuurbrevet. Ook was de uitleg tijdens de theorielessen erg goed. Zeker aan te raden"
Meer lezen

Stijn Voeten

Cursist

Rating icoon
"Heel goede ervaring met onze lesgever Kristof. Hij heeft alles goed uitgelegd, meerdere keren indien nodig en had voldoende geduld. Aangename ervaring. De boot zelf was ook in orde en in goede staat. Beetje geluk met het weer, de zon was van de partij en geen regen. Weliswaar een snijdende wind, maar dat kon de pret niet bederven."
Meer lezen

Bianca Mortier

Cursist

Enkele aandachtspunten bij het behalen van je Marifoon certificaat

Een marifoon certificaat is verplicht voor pleziervaartuigen vanaf 7 meter. Alle andere schepen (beroepsvaart) zijn verplicht om één of twee marifoontoestellen aan boord te hebben. Ook als je een radar aan boord hebt is een marifoon verplicht.

Als je een marifoon aan boord hebt, moet ten minste één persoon aan boord beschikken over een overeenkomstig certificaat marifonie. Heb je een digitaal marifoontoestel aan boord, dan heb je als pleziervaarder een SRC-GMDSS certificaat nodig. Met dit certificaat mag je zowel de vaste marifoon als de handheld marifoon bedienen.

Heb je hulp nodig bij de inschrijving van je examen marifonie? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Neem contact op
Waar neem ik deel aan het marifoon examen?

Het BIPT heeft de taak de examens te organiseren die toegang verlenen tot de bedieningscertificaten voor scheepsstations. De examens om een VHF- en SRC-certificaat te behalen worden op computer afgenomen in de lokalen van het BIPT. De GMDSS-examens voor de beroepsvaart worden door het BIPT georganiseerd in de lokalen van de instellingen waar de voorbereidende opleiding wordt gegeven.

BIPT - Ellips Building - Gebouw C - Koning Albert II-laan 35 - 1030 Brussel
‍Tel 02 226 88 88
Fax: 02 226 88 77
Mail: info@bipt.be

Hoe inschrijven marifoon examen?

Om in te schrijven voor het marifoon examen stuur je een mail naar het adres examen@bipt.be met je naam, voornaam, (post)adres, telefoonnummer alsook een kopie van beide zijden van je identiteitskaart en een foto in het formaat van een pasfoto (op witte achtergrond).

Wat kost marifoon examen?

De inschrijvingskosten zijn niet terugbetaalbaar. In geval van annulering meer dan een week voor het examen of op vertoon van een medisch attest kunnen de inschrijvingskosten voor een andere datum worden gebruikt.

Kan ik ook inschrijven voor het marifoon examen SRC?

Voor het SRC-examen voeg je ook nog een attest van SRC-opleiding toe van een erkend opleidingscentrum. Opgelet: dat attest is maar een jaar geldig. Na de uiterste datum zal het attest niet meer worden aanvaard.

Voor inschrijving van het examen GMDSS-SRC dien je verplicht een opleiding te volgen. Met het verkregen attest van het opleidingscentrum (CruiseTops - maritiem centrum) kan je deelnemen aan het examen.

Hoe verloopt het examen marifonie?

Examen: woensdagvoormiddag om 10u00
VHF-examen: 20 meerkeuzevragen
GMDSS-SRC: 33 meerkeuzevragen (10 VHF - 23 SRC)
Geen giscorrectie (dus alle vragen invullen)

Is marifoon examen moeilijk?

Het marifoon examen vraagt de nodige kennis van zendapparatuur en de technische specificaties.
Aan de hand van een interactieve powerpoint en echte zendapparatuur bereiden we je perfect voor op het marifoon examen.

Het VHF- marifoon examen bestaat uit 20 meerkeuzevragen betreffende de materie van de handleiding ter voorbereiding op het examen om het beperkt certificaat van radiotelefonist te behalen. Om te slagen moet men 60% van de punten behalen. Er wordt geen vrijstelling van examenstof verleend.

‍Het SRC- marifoon examen bestaat uit 33 meerkeuzevragen (23 SRC en 10 VHF) betreffende de stof die opgenomen is in het examenprogramma. Om te slagen moet men voor elke materie 60% van de punten behalen. Er wordt geen vrijstelling van examenstof verleend.

Hoe lang is het marifooncertificaat geldig in België?

Het marifooncertificaat blijft geldig en moet niet worden vernieuwd.Je dient echter wel je adresverandering aan het BIPT te melden.

Vragen?

Neem vrijblijvend contact op met een expert voor al je bijkomende vragen

24/7 online of vlot telefonisch bereikbaar voor al je administratieve kopbrekers
Docent voor alle theoretische opleidingen en hoofdexaminator van het praktijktestcentrum
verified_user

98 % slaagkans op al onze opleidingen

Hét aanspreekpunt voor PLEZIERVAART en PROFESSIONELE VAART, voor elk traject de gepaste opleiding!